Ondergrondse containers: waarom, waar en hoe?

Er heeft in de afgelopen jaren een verschuiving plaats gevonden in de manier waarop we ons afval inzamelen. Steeds vaker wordt er gekozen voor een brengsysteem in plaats van een haalsysteem. Dat betekent dat het afval centraal ingezameld wordt en niet meer op gezette tijden langs de straat aangeboden wordt. Het centraal gestorte afval wordt hierbij opgeslagen in ondergrondse of semi-ondergrondse afvalcontainers.

Waarom ondergrondse en/of semi-ondergrondse afvalcontainers?

Ondergronds of semi-ondergronds inzamelen heeft een aantal belangrijke voordelen zoals:

  • Het volume is aanzienlijk groter (tot wel 5000 liter) dan die van een 2- of 4- wiel container, waardoor er bespaard kan worden op de ledigingskosten.
  • De containers nemen weinig ruimte in waardoor ze ideaal zijn voor gebruik in de stad.
  • Door de stalen constructie is een ondergrondse container zeer brandveilig.
  • De omgeving waarin ze geplaatst zijn blijft veel schoner.
  • Ondergrondse afvalcontainers zijn hygiënischer omdat het afval minder snel gaat rotten en gisten doordat de ondergrondse temperatuur lager is.
  • Ondergrondse containers dragen bij aan een mooiere en schonere straat.

Waar worden ondergrondse afvalcontainers geplaatst?

Ondergrondse worden vaak ingezet in een omgeving waar de ruimte beperk is, zoals bij hoogbouw of in een omgeving waar esthetiek belangrijk is.


Welke ondergrondse containers zijn er?

Semi-ondergrondse container: Bij deze containers wordt twee derde van het afval ondergronds opgeslagen. De belangrijkste voordelen van een semi-ondergrondse container zijn dat deze relatief goedkoop en makkelijk te plaatsen is.


Ondergrondse afvalcontainer: Bij deze container wordt het afval volledig ondergronds opgeslagen wat het straatbeeld ten goede komt. De materialen en plaatsingskosten zijn echter hoger, waardoor hij duurder is dan een semi-ondergrondse container. 


Hoe groot zijn ondergrondse containers?

Ondergrondse containers zijn er in verschillende maten. De grootte varieert van 3000 liter tot wel 5000 liter. Indien gewenst kan de capaciteit van een container vergroot worden door deze te voorzien van een pers. Deze perst het gestorte afval na elke storting samen waardoor er een maximale ‘verdichting‘ ontstaat. Zo wordt de capaciteit van een restafval container 3 tot 4 zo groot en die van een PMD-container tot wel 10 keer zo groot.

ondergrondse containers

Ondergrondse containers zijn zeer geschikt voor het
gescheiden inzamelen van afval. (GreenCity project Brussel, België) 

Meer weten over dit project? Bekijk dan deze video, met uitleg over de ondergrondse afvalinzameling in Tivoli GreenCity.  Of lees onze referentie: Ondergrondse containers Greencity project Brussel.

Ondergrondse container

Ondergrondse containers bij het Havenhuis in Antwerpen, België.

Hoe betalen voor het storten van afval in ondergrondse containers?

Engels QR code reader

Elke container is uitgerust met een toegangssysteem. Dit maakt het mogelijk mensen selectief toegang te verlenen tot een container, waarna de kosten op basis van het aantal stortingen (Diftar) doorberekend kunnen worden.

Vaak wordt gekozen toegang te verlenen door middel van magnetische pasjes of tags. Nieuwe ontwikkelingen maken het nu ook mogelijk toegang te verschaffen op basis van QR-codes. Dit biedt een stuk meer flexibiliteit en maakt pasjes overbodig. Desgewenst kan door middel van een app een nieuwe QR-code aangevraagd worden. Zo kan met een paar klikken toegang verkregen worden tot een container. Ook kunnen bestaande QR-codes ge-update worden met nieuwe tegoeden.

Search engine powered by ElasticSuite