Cookies helpen ons bij het leveren van onze diensten. Door gebruik te maken van onze website, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. - Lees meer - Sluit dit bericht

Inzameling TL-buizen en spaarlampen

Energiezuinige lampen: tl-buizen, spaarlampen en ledverlichting– en ook de armaturen waar ze in zitten – wordt gezien als ‘e-waste’ op het moment dat ze worden afgedankt. E-waste staat voor elektr(on)isch afval – zeg maar alle afval waar een stekker of, in het geval van lampen, een fitting aan zit. E-waste moet apart ingezameld en verwerkt worden. Dit omdat e-waste vrijwel altijd stoffen bevat die (sterk) belastend zijn voor het milieu. Zo bevatten tl-buizen en spaarlampen een kleine hoeveelheid kwikpoeder, dat erg milieuverontreinigend is. De laatste jaren is daar nog een argument bijgekomen: e-waste bevat doorgaans ook veel stoffen die prima te recyclen en her te gebruiken zijn. Zo is van een gewone spaarlamp meer dan 90% opnieuw in te zetten na recycling.

Fabrikanten en importeurs verantwoordelijk

In de EU zijn de fabrikanten en importeurs verantwoordelijk gemaakt voor de inzameling en verwerking. Ofwel: iedereen die in Nederland een lamp op de markt brengt, heeft automatisch de verplichting die ook weer in te zamelen en te verwerken. Alle in Nederland actieve fabrikanten en importeurs van lampen en armaturen hebben zich met dit doel verzameld binnen de stichting LightRec (voor lampen) en de stichting OPEN (voor armaturen).

LightRec en OPEN coördineren de inzameling, die wordt uitgevoerd door Wecycle. Engels is een van de vaste leveranciers voor de inzamelmiddelen die Wecycle inzet voor het inzamelen van alle soorten e-waste. Deze inzamelmiddelen kun je vinden bij scholen, retailers en andere openbare ruimten en zijn herkenbaar aan hun fel groene kleur.

Inzameling Tl-buizen en spaarlampen Frankrijk en Portugal 

De Franse inzamelaar Recylum kwam bij Engels voor advies over een transportverpakking voor de inzameling van TL buizen en spaarlampen. Engels stelde twee type containers voor; één uit hard kunststof om de uitwaartse druk van de spaarlampen op te vangen en één uit flexibel opvouwbaar kanaalplaat dat zeer efficiënt is voor het retourvolume. In oktober 2006 was de eerste order van Recylum een feit, waarin met spoed om 1300 inzamelcontainers voor neonbuizen en 1000 inzamelcontainers voor energiezuinige lampen werd gevraagd. Engels kon deze binnen een maand leveren. Sindsdien leveren we naar volle tevredenheid iedere paar jaar enkele duizenden inzamelcontainers (in haar uiteindelijke vorm) aan Recylum. 

De inzamelcontainer is een uitermate milieuvriendelijk product: volledig gemaakt van makkelijk te recyclen plastic, lichtgewicht, met exacte afmeting voor het vervoeren van neonbuizen, zodat het onnodig transportvolume bespaard. Verder is de bak uitgerust met een makkelijk te openen deksel en palletpoten die door iedere vorkheftruck te hanteren is. De container is tevens invouwbaar, zodat deze in lege toestand, ruimtebesparend is tijdens vervoer of opslag. Zowel spaarlampen als neonbuizen eisen hun eigen ontwerp; neonbuizen zijn te vervoeren in een container met flexibele wanden, terwijl voor de lampen versterkte wanden nodig zijn. Beide containers zijn invouw/ klapbaar.

In Portugal voltrok een soortgelijk scenario met inzamelaar AMB3E, dé overkoepelende organisatie voor elektronisch afvalbeheer. We adviseerden pallets met opzetwanden voor het verantwoord inzamelen van oude lampen. De inzamelcontainers zijn bedrukt met een duidelijke uitleg over het gebruik van de container en hiervan zijn enkele honderdtallen geleverd aan alle aangesloten organisaties van AMB3E in Portugal.

Opvouwbare palletboxen

Spaarlampen drukken verspreidt tegen de buitenwanden aan en hebben daardoor een bak met sterke wanden nodig.

Naar producten

Pallets met opzetwanden

De neonbuizen zijn te vervoeren in een container met flexibele wanden, aangezien de lange TL buizen een gelijke druk op de wand uitoefen.

Naar producten

Grootvolume palletboxen

Standaard en maatwerk palletboxen voor het inzamelen en transporteren van lange objecten zoals TL buizen. Wij zagen en lassen meerdere palletboxen tot één.

Naar producten

Inzamelbakken

Sterke kunststof bakken met afsluitbaar deksel eventueel met binnendoos. Engels leverde eerder ook al milieuboxen en diverse inzamelbakken voor gevaarlijk afval

Naar producten
Copyright © 2018 Engels. All rights reserved.