Cookies helpen ons bij het leveren van onze diensten. Door gebruik te maken van onze website, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. - Lees meer - Sluit dit bericht

Vacuümvormen

Vacuümvormen oftewel thermovormen is een proces om van vlakke platen gevormde producten te maken. Voor Engels is het een productiemethode om uit een vlakke kunststofplaat een verpakkingsproduct, bak of deksel te maken te maken. 


Hoe werkt het

Het vacuümvormen van een verpakking werkt als volgt:

  • een kunststof plaat wordt in de machine geklemd en verwarmd
  • een mal komt vervolgens omhoog en de lucht wordt uit de machine gezogen
  • de kunststof plaat voegt zich om de mal en neemt de vorm van de mal aan
  • met behulp van een stansmes, lintzaag of frees wordt het verpakkingsproduct losgemaakt van de plaat
  • het resterende plaatmateriaal wordt versnipperd, zodat er nieuwe platen gemaakt kunnen worden

Toepassingen

De vaccuümgevormde verpakking dient vaak als productdrager, tray of bak voor de toelevering aan de maakindustrie. De vacuümgevormde interieurs positioneren en beschermen de te vervoeren onderdelen.

Als we kijken naar de klassieke oplossing dan zien we vaak een kunststof transportbak met daarin vacuümgevormde interieurs als productdrager. De bak zorgt voor stapelbaarheid, het vacuümgevormde interieur positioneert en beschermt de te vervoeren onderdelen. Dit is relatief duur, er moet voor één verpakking twee keer geproduceerd worden. Daarom investeerden we in vacuümvorm mallen met wisselstukken, die beide functies in zich verenigen.

Gunstige prijs

De krachten die vacuümvorm mallen doorstaan zijn maar een fractie van de krachten die spuitgietmallen hebben te verdragen. De vacuümvorm mallen zijn dan ook zo'n 80% goedkoper. Vacuümvormen loont meestal bij series vanaf 250 eenheden. De mogelijkheden voor een vacuüm vormen verpakking zijn divers. We kijken graag samen met u naar uw ideeën.

Materiaal

Alle materialen die bij verwarming plastisch worden (thermoplasten) kunnen in het thermovormproces toegepast worden. Uit welke kunststof het verpakkingsproduct gemaakt wordt hangt af van de toepassing.

Voor het maken van taaie, slagvaste producten nemen we polyethyleen (PE) of polypropeen (PP). HDPE is valbestendig en vrijwel onbreekbaar, o.a. gebruikt voor de bagagetray voor Amsterdam Airport om 'moeilijke' bagage zoals beautycases of rugzakken, op lopende banden probleemloos te vervoeren.

Als vormvastheid en precisie belangrijk zijn, kiezen we meestal (recycle) ABS of PET. Doordat ABS zich heel nauwkeurig laat vervormen is het mogelijk om gedetailleerde vormen te maken ten behoeve van kleinere producten, zoals LED-lampjes of moeilijke vormen als tandwieltjes en elektronica.

bagagetray schiphol

Handige links naar producten

Stapelbakken    Afval scheiden prullenbak            Plastic kratten       Ondergrondse containers   Vouwkratten    Magazijn bakken          Plastic pallets      Plastic bakken

Copyright © 2018 Engels. All rights reserved.